Zuid-Amerika

2010-2011

Liftend vertrok ik als 20-jarige vanuit Hoorn naar Zuid-Europa. Op de Canarische Eilanden vond ik een zeilbootje waarmee ik de Atlantische Oceaan over liftte.

Venezuela maakte ik mee onder Hugo Chávez, ik werkte in de favela’s van Rio de Janeiro en Spaans leerde ik in Bolivia, Peru en Colombia. Een reis van circa anderhalf jaar.

 

#8 De pauze is ingeluid; rust in Rio

#8 De pauze is ingeluid; rust in Rio

Gaat het over politiek? Nee. Zijn het deze keer filosofisch gedachtengangen over het leven? Niet nu. Een verslag met wat ik allemaal voor fouts en spannends gedaan, gezien, aangeraakt en geroken heb? Ook dat niet helemaal. Gewoon even een stukje over waarom reizen zo leuk en is blijft.

#7 De weg bepaalt waar ik uitkom

#7 De weg bepaalt waar ik uitkom

Gaat het over politiek? Nee. Zijn het deze keer filosofisch gedachtengangen over het leven? Niet nu. Een verslag met wat ik allemaal voor fouts en spannends gedaan, gezien, aangeraakt en geroken heb? Ook dat niet helemaal. Gewoon even een stukje over waarom reizen zo leuk en is blijft.

#6 Het leven in Venezuela onder Huga Chávez

#6 Het leven in Venezuela onder Huga Chávez

’Na drie dagen storm was dit het hoogtepunt. Een tiental meter van de boot vandaan slaat de bliksem in, de wind loopt op tot over de 70 knopen en het verschil tussen opslaande golven of regen is al lang niet meer te voelen. Doorweekt, moe en zwak probeer ik met mijn laatste krachten de boot uit de storm te varen.’

#5 De Atlantische Oceaan overzeilen

#5 De Atlantische Oceaan overzeilen

’Na drie dagen storm was dit het hoogtepunt. Een tiental meter van de boot vandaan slaat de bliksem in, de wind loopt op tot over de 70 knopen en het verschil tussen opslaande golven of regen is al lang niet meer te voelen. Doorweekt, moe en zwak probeer ik met mijn laatste krachten de boot uit de storm te varen.’

#4 Het leven bezien van twee kanten

#4 Het leven bezien van twee kanten

Ik ruik de zee, ik voel de wind en ik zie de boot voller en voller worden met eten, drinken en al die andere dingen die je voor een lange zeiltocht nodig hebt. Deze week is het zover. Voor de derde keer in mijn leven zal ik Europa gaan verlaten, voor de eerste keer zal dit zijn met een zeilboot.

#3 Klotsend tussen de Canarische Eilanden

#3 Klotsend tussen de Canarische Eilanden

Het was moeilijker dan verwacht om te vertrekken uit Nederland. De eerste stappen op de boot, de boot die mij naar het havenstadje Harwich in Engeland zou brengen, waren vrij emotioneel. Deze keer alleen, geen Sydney of iemand anders om de ervaringen mee te delen. Deze keer beter realiseren wat voor moois ik qua vrienden en familie achter laat. Deze keer geen idee hebben wanneer ik terugkom. Deze keer het avontuur in stappen zonder plan. Alleen keuzes maken kan makkelijker zijn, maar ik heb ook ondervonden dat het veel moeilijker kan zijn.

#2 Van hot naar her in Spanje en Portugal

#2 Van hot naar her in Spanje en Portugal

Het was moeilijker dan verwacht om te vertrekken uit Nederland. De eerste stappen op de boot, de boot die mij naar het havenstadje Harwich in Engeland zou brengen, waren vrij emotioneel. Deze keer alleen, geen Sydney of iemand anders om de ervaringen mee te delen. Deze keer beter realiseren wat voor moois ik qua vrienden en familie achter laat. Deze keer geen idee hebben wanneer ik terugkom. Deze keer het avontuur in stappen zonder plan. Alleen keuzes maken kan makkelijker zijn, maar ik heb ook ondervonden dat het veel moeilijker kan zijn.

#1 De reis door het kleine eiland

#1 De reis door het kleine eiland

Het was moeilijker dan verwacht om te vertrekken uit Nederland. De eerste stappen op de boot, de boot die mij naar het havenstadje Harwich in Engeland zou brengen, waren vrij emotioneel. Deze keer alleen, geen Sydney of iemand anders om de ervaringen mee te delen. Deze keer beter realiseren wat voor moois ik qua vrienden en familie achter laat. Deze keer geen idee hebben wanneer ik terugkom. Deze keer het avontuur in stappen zonder plan. Alleen keuzes maken kan makkelijker zijn, maar ik heb ook ondervonden dat het veel moeilijker kan zijn.