We weten het allemaal: aan freelancen kleven vele nadelen. De tarieven zijn laag, het risico hoog en de coronacrisis maakt het er niet beter op. Maar na al dat gesomber over lage tarieven organiseerde VVOJ Jong, de jongerenwerkgroep van de VVOJ, tijdens de Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2020 een sessie over hoe het wél kan. 

De freelance onderzoeksjournalistiek is springlevend en collectieven schieten als paddestoelen uit de grond. Freelancers weten met passie, vindingrijkheid en maandenlang onderzoek mooie verhalen te maken – en winnen daar ook nog eens prijzen mee. Hoe doen ze dat? Wat is het belang van samenwerken? Hoe betalen ze de boodschappen? Hoe bezwijken ze niet onder de werkdruk? En wat voor invloed heeft corona? 

Erwin van ‘t Hof, auteur van ‘De Nieuwe Journalist – van traditioneel naar modern freelancen’ spreekt over de kracht waarmee freelancers de verhalen maken die ze belangrijk vinden, en waarom het belangrijker is om een gesprek te hebben dat verder gaat dan alleen tarieven.

Henk Bas, projectleider van de Regeling Onderzoeksjournalistiek bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, modereert het panel met ervaringsdeskundigen: Jochem van Staalduine, Dieuwertje Kuipers en David Hielkema.