Foto: Renate Beense

Meestervertellers is de jaarlijks selectie van de beste verhalende producties uit Nederland en Vlaanderen, een initiatief van Stichting Verhalende Journalistiek. Met het verhaal Als een hulpeloos vogeltje stond Jaimy bij jeugdzorg voor de deur in NRC werd ik verkozen tot één van de winnaars van 2020.

Uit het juryrapport:
‘Als een hulpeloos vogeltje stond Jaimy bij jeugdzorg voor de deur’ van David Hielkema in NRC voert ons op bijna genante wijze (‘wat doe ik hier?’) naar het hart van de jeugdzorg. Acht weken liep David mee in ggz-instelling Wij Zijn Broer. We maken als lezer incidenten mee, zitten bij groepssessies en leren cliënten, hun ouders en groepsleiders kennen, en niet alleen hun leuke kanten.

Dat alles gebeurt in scènes vol beeldende details, rake beschrijvingen van de groepsdynamiek en intieme ontboezemingen. Het perspectief is consequent dat van de cliënten, Jaimy in het bijzonder. Het verhaal kent een goede spanningsboog, al eindigt het – maar dat is ook de enige kritiek – een beetje voorspelbaar. Hier is een goed schrijvende antropoloog aan het werk. Petje af dat het de auteur gelukt is binnen te komen, het vertrouwen te winnen en zowel integer als indringend te beschrijven wat hij hoorde en zag.

Door: Menno Bosma