In de Derkinderenstraat wonen sinds een half jaar 150 migranten zonder geldige verblijfspapieren in een oud schoolgebouw. ‘We zien ze vooral heen en weer lopen met Albert Heijntasjes.’

Het pleintje naast het oude schoolgebouw is rustig. Voetbalveldje, speeltuin, het is er op­geruimd. Het enige afval dat er te vinden is, zijn zonnebloempitten onder de bankjes. Ook het schoolgebouw zelf trekt nauwelijks de aandacht. Een enkeling zal de tekst opvallen, die groot op de ramen prijkt: ‘Iedereen is welkom.’

Rutger Groot Wassink weet inmiddels wel dat niet iedereen dat vindt. Tijdens zijn bezoeken aan potentiële opvanglocaties kreeg de wethouder van Sociale Zaken van alles te horen: mensen moeten terug naar hun eigen land of ze gaan de buurt verpesten.

Ook in Nieuw-West was niet iedereen enthousiast. “Eerst was er spanning in de buurt. Heerste er wat angst. Nu vindt iedereen het wel oké,” zegt Brian Luikel (27), die in het oude school­gebouw een café heeft.

Ben Hallozi (62) woont pal naast het gebouw. “Af en toe hoor je ze heel goed,” zegt hij. “Maar het zijn mensen zoals wij. Als wij onze rust ­behouden en als deze plek hun rust geeft, is het geen probleem.”

Lees verder via Het Parool.