14

JUNI, 2018

Ziyech koos wél voor Nederland

In 1993 kwam Hakim Ziyech ter wereld. Hij begon met voetballen bij een lokaal clubje in Dronten. Al snel bleek dat de de polder te klein was voor deze grote voetballer. Sc Heerenveen pikte hem in 2004 op, hij maakte er zijn debuut, verkaste naar FC Twente en hij speelt inmiddels alweer een paar jaar bij Ajax. In 2015 werd Hakim Ziyech opgeroepen voor het Nederlandse elftal.

Het was bondscoach Guus Hiddink die ‘de nieuwe 10’ van Oranje opriep. Ziyech trainde mee in Zeist, Ziyech rook aan het grote werk en Ziyech zou zijn debuut gaan maken. Dit debuut zou het begin zijn geweest van een imponerende interlandcarrière. Maar Ziyech raakte geblesseerd. Ziyech verliet het trainingskamp. Ziyech maakte niet zijn debuut.

Niet veel later werd Hiddink ontslagen. Danny Blind, de opvolger, had de taak om ‘de verlosser’ zo snel mogelijk te laten debuteren.

Stilte volgde.
Ziyech werd genegeerd.
Nog meer stilte.
Maandenlange stilte
Ziyech werd maar niet opgeroepen.
Niet voor Oranje.

Wel voor Marokko.

Het is een tragedie voor het Nederlandse voetbal. Ziyech was onze verlosser. Ziyech zou ons naar het WK gegidst hebben. Ziyech zou het Nederlandse elftal glans hebben gegeven. Ziyech zou de kleur oranje om zijn bovenlichaam hebben. Ziyech zou het logo van Nederland hebben gekust. In plaats van dit alles, koos hij voor Marokko. Geen Oranje Leeuw, maar een Atlasleeuw.

Het Nederlandse elftal gaat niet naar het WK, het Marokkaanse elftal wel
Van de 23 voetballers in het Marokkaanse elftal zijn er 17 geboren in Europa. Een grote groep daarvan is getogen in Nederland: aanvoerder van Feyenoord Karim El Ahmadi, aanvoerder van het Marokkaanse elftal Mbark Boussoufa en de broertjes Amrabat maken allemaal deel uit van de selectie. Maar niemand is zo goed en populair als dat Hakim Ziyech is. Iedereen in Marokko houdt van Ziyech. Iedereen.  

De Nederlandse media is ook in de ban van het Marokkaanse elftal. Elke krant heeft profielen over de spelers gemaakt. Er zijn tientallen interviews afgenomen. De kansen van Marokko om door te gaan naar de volgende ronde worden uitvoerig geanalyseerd – in de kranten, op de radio en op televisie. Families van de Nederlandse Marokkaanse spelers worden bezocht. Oud-voetballers worden gevraagd om bij de wedstrijden van Marokko verslag te doen. BN’ers steunen het Marokkaanse elftal massaal op twitter en instagram. En verslaggever van PowNed, Rutger Castricum, is naar Marokko afgereisd om een programma te maken waarin hij drie generaties Marokkanen volgt tijdens het WK. 

Natuurlijk –  wij gaan zelf niet naar het WK en we moeten een land supporten. België ging ons twee jaar geleden niet zo heel goed af, dus welk land anders dan Marokko? Maar dat is niet alles. Het is Ziyech waardoor de hype nog groter is geworden. Niks ten nadelen van de andere Nederlandse Marokkaanse voetballers – ik ben in het specifiek groot fan van Nordin Amrabat door zijn  analytische vermogen en positieve manier van communiceren (hopelijk wordt hij na zijn voetbalcarrière een voetbalanalist) – maar niemand is populairder en interessanter dan Hakim Ziyech. Iedereen die van voetbal houdt, zal altijd meer van Ziyech houden dan van de andere Marokkaanse Nederlanders. Nog steeds wordt de discussie gevoerd dat deze Drontenaar voor Oranje had moeten spelen en niet voor Marokko. Dat doet pijn als voetbalfan – dat iemand met zoveel talent niet kiest voor het land waar hij is opgegroeid – maar we moeten hem er juist dankbaar voor zijn. Het is Ziyech waardoor wij zo gek zijn van dit elftal, en dus van Marokko.

Vandaag hoorde ik de hoofdredacteur van de Moslimkrant, Brahim Bourzik, op de radio zeggen dat de support vanuit Nederland voor het Marokkaanse elftal het  ultieme bewijs is dat Nederland helemaal niet racistisch is. Zo ver wil ik niet gaan, maar ik vind een dankwoord naar Ziyech wel zo netjes, want hoe we het ook wenden of keren: Ziyech heeft Nederland met Marokko doen laten verbinden. 

Beste Hakim,

 

Dank je wel. Dank je wel dat je geblesseerd raakte in 2015. Dank je wel dat je daarna niet meer werd gezien door de bondscoach Blind. Dank je wel dat je daarna met je hart voor Marokko koos.  Dank je wel dat je ons niet naar het WK schoot, maar dat je Marokko naar het WK schoot. Dank je wel dat je voor het grotere goed koos. Dank je wel dat wij samen voor Marokko mogen gaan juichen. Dank je wel dat je ons land laat verbroederen. Dank je wel dat je voor Nederland koos.

 

Dank je wel Ziyech.

Hakim Ziyech koos inderdaad niet voor het Nederlandse elftal. Maar Hakim Ziyech koos wel voor Nederland. En Nederland kiest nu voor Ziyech. Nederland kiest Marokko.